1 kg isi tenggiri / ikan kacang
5-6 sudu besar santan pekat
2 biji telur
100g / 4 sudu besar tepung ubi
1/2 cwn minyak masak
garam, gula, dan perisa (secukup rasa)
Bahan sambal :
3-4 sudu besar cili boh
4 biji bwg merah
1 biji bwg besar
4 biji bwg putih
1" halia
1" kunyit
1" lengkuas
4-5 batang serai
4 biji buah keras
1- 1 1/2 “ belacan
3-4 sudu besar rempah kari
Cara-caranya :
Bersihkan ikan macam biasa. Kikis isi tenggiri, asingkan
Kisar semua bahan sambal.Tumis dgn 1/2 cwn minyak. Kalau waktu tumis rasa xcukup minyak, boleh tmbah minyak sikit.(mmg byk guna minyak sebab lama2 akan kering)Tumis sampai agak pekat. Kacau selalu supaya tidak hangit
Kemudian masukkan bahan perisa. (biar agak masin dari biasa, sbb nanti bila dah campur dengan isi ikan, ia jadi tawar sikit)Tutup api dan biarkan sejuk seketika.
Bila dah sejuk, ambil sambal dan masukkan dalam isi ikan tadi.
Bila dah sejuk, ambil sambal dan masukkan dalam isi ikan tadi.
Masukkan juga tepung ubi, santan dan telur.
Kemudian gaul hingga sebati.Sediakan daun pisang kemudian bolehlah dibungkus . Selesai membungkus, bolehlah dibakar sehingga masak.
SELAMAT MENCUBA~