CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
Lilypie Maternity tickers

Saturday, February 12, 2011

MY HOME MADE RECEPIE (Favorite Cook)



AYAM PERCIK





Bahan A:



3ulas Bawang putih



1''halia



1st garam



Tumbuk bahan A dan lumurkan pada ayam, perap 30min kemudian bakar 30min setelah itu gaul dengan kuah percik bakar semula selama 30min



Bahan B: Kuah percik



1"halia-blend



5biji cili kering-blend



2biji bawang merah-blend



serai-diketuk



garam dan gula



santan-1biji kelapa



masukkan semua bahan kedalam periuk dan renehkan sehingga pecah minyak dan pekat sesuaikan rasa.





LAMB CHOP





bahan-bahan:



3keping daging kambing



5ulas bawang putih



1sb lada hitam



1/2sb jintan manis



2sudu besar sos tiram



1sb kicap manis



1sb gula



1st garam



2sb jus limau



2sb minyak



Cara-cara:



1.panaskan 2sb minyak dan goreng bawang putih sehingga layu toskan



2.Blender Kering Bawang putih goreng tadi bersama lada hitam dan jintan manis



3.perapkan daging kambing dengan bahan blend, masukkan garam,gula dan semua



ahan..tumbuk2kan daging supaya sebati dengan bahan perap



4.perap semalaman didalam peti ..dan boleh dibakar pada suhu 200/30min





TEMPOYAK IKAN PATIN SIMPLE






Bahan-Bahan



1ekor ikan patin -potong 5



*1 inci lengkuas



*1-1 1/2 inci kunyit hidup



*6 biji bawang merah



* 2-3 sudu besar cili kering yg diblended (kalau nak pedas guna cili hidup/padi)



*1 inci halia



1 senduk tempoyak



1 ikat daun kesum



2-3 asam keping



4-5 cawan cawan air garam (ikut rasa)



Cara-cara



1. Semua bahan * ditumbuk/diblender sampai lumat.



2.Masukkan bahan yg ditumbuk lumat dlm periuk dan masukkan secawan air.Biarkan mendidih sekejap.



3.Tambahkan baki air, asam keping dan garam dan biarkan mendidih.



4.Masukkan ikan,daun kesom dan tempoyak.Kacau dan biarkan mendidih hingga masak peraskan.