AYAM PERCIK
Bahan A:
3ulas Bawang putih
1''halia
1st garam
Tumbuk bahan A dan lumurkan pada ayam, perap 30min kemudian bakar 30min setelah itu gaul dengan kuah percik bakar semula selama 30min
Bahan B: Kuah percik
1"halia-blend
5biji cili kering-blend
2biji bawang merah-blend
serai-diketuk
garam dan gula
santan-1biji kelapa
masukkan semua bahan kedalam periuk dan renehkan sehingga pecah minyak dan pekat sesuaikan rasa.
LAMB CHOP
bahan-bahan:
3keping daging kambing
5ulas bawang putih
1sb lada hitam
1/2sb jintan manis
2sudu besar sos tiram
1sb kicap manis
1sb gula
1st garam
2sb jus limau
2sb minyak
Cara-cara:
1.panaskan 2sb minyak dan goreng bawang putih sehingga layu toskan
2.Blender Kering Bawang putih goreng tadi bersama lada hitam dan jintan manis
3.perapkan daging kambing dengan bahan blend, masukkan garam,gula dan semua
ahan..tumbuk2kan daging supaya sebati dengan bahan perap
4.perap semalaman didalam peti ..dan boleh dibakar pada suhu 200/30min
TEMPOYAK IKAN PATIN SIMPLE
Bahan-Bahan
1ekor ikan patin -potong 5
*1 inci lengkuas
*1-1 1/2 inci kunyit hidup
*6 biji bawang merah
* 2-3 sudu besar cili kering yg diblended (kalau nak pedas guna cili hidup/padi)
*1 inci halia
1 senduk tempoyak
1 ikat daun kesum
2-3 asam keping
4-5 cawan cawan air garam (ikut rasa)
Cara-cara
1. Semua bahan * ditumbuk/diblender sampai lumat.
2.Masukkan bahan yg ditumbuk lumat dlm periuk dan masukkan secawan air.Biarkan mendidih sekejap.
3.Tambahkan baki air, asam keping dan garam dan biarkan mendidih.
4.Masukkan ikan,daun kesom dan tempoyak.Kacau dan biarkan mendidih hingga masak peraskan.
No comments:
Post a Comment