CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, May 22, 2011

OTAK-OTAK

Otak-Otak



1 kg isi tenggiri / ikan kacang

5-6 sudu besar santan pekat

2 biji telur

100g / 4 sudu besar tepung ubi

1/2 cwn minyak masak

garam, gula, dan perisa (secukup rasa)

Bahan sambal :

3-4 sudu besar cili boh

4 biji bwg merah

1 biji bwg besar

4 biji bwg putih

1" halia

1" kunyit

1" lengkuas

4-5 batang serai

4 biji buah keras

1- 1 1/2 “ belacan

3-4 sudu besar rempah kari

Cara-caranya :

Bersihkan ikan macam biasa. Kikis isi tenggiri, asingkan

Kisar semua bahan sambal.Tumis dgn 1/2 cwn minyak. Kalau waktu tumis rasa xcukup minyak, boleh tmbah minyak sikit.(mmg byk guna minyak sebab lama2 akan kering)Tumis sampai agak pekat. Kacau selalu supaya tidak hangit

Kemudian masukkan bahan perisa. (biar agak masin dari biasa, sbb nanti bila dah campur dengan isi ikan, ia jadi tawar sikit)Tutup api dan biarkan sejuk seketika.
Bila dah sejuk, ambil sambal dan masukkan dalam isi ikan tadi.

Masukkan juga tepung ubi, santan dan telur.


Kemudian gaul hingga sebati.Sediakan daun pisang kemudian bolehlah dibungkus . Selesai membungkus, bolehlah dibakar sehingga masak.



SELAMAT MENCUBA~