CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, July 11, 2011

MINUM AIR GULA

hari nie minum air gula..Ya Allah sedapnya sampai x sanggup nak telan segelas lak tu bukan secawan kalau ada perasa Oren ker sirap ker Mesti sedap ..pastu taruk ais hhahhhaa .Kat sini aku cerita sikit pasal minum air gula nie
Semalam lepas kul 10malam aku dah kena start puasa until minum air gula,pagi2 kena bawak air kencing dan terus kemakmal untuk ujian MOGTT dan glukos..aku kena tunggu sejam dari 8.10-9.10pg kemudian ulang ujian darah dan air kencing..then sekali lagi kena tunggu sejam hingga 10.10..dari awal result dah menunjukkan yang gula aku tinggi..bukan sikit tapi tahap merbahaya 15.7mmol (Ya allah harap2 baby mama sihat dalam kandungan nie)
nie ujian nya gula tinggi kencing pon kotor.

pastu apa lagi bawak jumpa doktor pulak sebab gula terlalu tinggi Doctor bagi tarikh buat ujian darah sebanyak 7kali pada hari rabu 13hb nie bermula 2jam sekali dari jam 8am-10am-12pm-2pm-4pm-6pm dan last kul10pm..maka buat suami tercinta amiklah cuti untuk hari rabu nie sayang.Satu lagi kena Jumpa Pakar Zat Makanan (PZM) untuk khidmat kaunseling diet..huuhuu
Menu aku daily ok tapi yang kena bab cara pemakanan yang salah.
1.Suka minum air manis lepas makan tengahari
2.Sarapan pagi Milo dibancuh susu pekat manis(tu yang sedapkan...)
3.Buah perlu dimakan selepas makan nasi bukan sebelum
4.kurangkan makanan yang dimasak bersantan,berminyak dan bergula wlpn biskut atau roti yang disapu jem.
nie surat dari PZM utk lampiran(Nasib tak banyak komen...huhuuu) :-

balik Dari klinik dapat makan Buah Delima..thank buat adik aku kat kampung sebab kirimkan sebiji buah delima nie untuk kakak dia yang mengandung nie..kesian dia sebiji RM5 tapi ingat kan kaka yang dok mengandung nie nak makan dia belikan jugak.Alhamdullilah rezeki