CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, July 22, 2011

HBA1c

Anda juga perlu pastikan bahawa nilai HbA1c anda kurang daripada 6.5% (HbA1c ialah suatu ukuran bagi menilai keberkesanan kawalan glukosa darah anda dalam jangka masa 2 - 3 bulan yang lepas).
So today mama dapat result HbA1c 6.5..betul2 atas border means NORMAL..sebelum mengandung memang takde kencing manis so sekarang mama punya status is GDM iaitu kencing manis ketika mengadung(lega sikit otak nie :)
Hari nie mr.Hubby belikan glucometer sendiri..ialah penat nak ulang alik dari kuartes ILP nie ke klinik kesihatan tu ..perjalanan 40min pergi balik setiap 2jam sebanyak 7 kali sehari.. dah ler dia keje..jap2 kuar menganggu pulak.. pastu sayang kat bini dia nie tak bagi bawak keta sendiri..thank a Lot Sayang..I love u So much muaahhhhhh. so untuk menjimatkan kos minyak kereta RM100 seminggu(RM50/day untuk 7 kali ulang alik didarab 2kali seminggu dan 2 kali jumpa doktor) so keluarkan duit sikit untuk beli glucometer sendiri yang bermodalkan hanya RM110(20psc jarum + 50stripe + Glucometer) just beli Alcohol swap rm9.90/100pcs..nasib murah..so nie set glucometer mama yang baru..malam nie untuk pukul 8 dan 10malam mama check sendiri kat rumah..kesian Mr.hubby dah terlelap pas maghrib tadi..2 minggu dah asyik tido lewat.

pasni cucuk aje sendiri dan rekod then just followup dengan doktor 2kali seminggu