CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, July 17, 2011

MANUAL INSTRUCTION FOR USING HumaPen Ergo II

Part-part yang terdapat dalam HumaPen ErgoII
persedian sebelum menyuntik insulin:-
pastikan anda mencuci tangan dan semua part-part sudah disediakan
1.HumaPen ErgoII
2.Humulin*orHumalog*(3mL insulin cartridge
3.Jarum Baru
4.Alcohol swab(x diberi )

Jarum dibekalkan hanya 3pcs (selebihnya harus dibeli di farmasi berdekatan)saiz jarum bagi dewasa adalah bersaiz Micro Fine 0.25x8mmLangkah 1:Masukan Insulin kedalam Penmengikut langkah2 dibawah
Terdapat 2 jenis insulin yang dibekalkan


1.Inspect Insulin(Jernih)-regular


Dicucuk 1/2jam sebelum sarapan pagi, sebelum makan tengahari dan sebelum makan malam
2. Cloudy Insulin (pekat dan kelabu/Normal)


sebelum digunakan ikut langkah2 yang diberi iaitu letakkan pen insulin ditapak tangan dan golekan kedepan dan kebelakan sebanyak 10 kali ulang secara sederhana,kemudian genggam dan gerakan keatas dan kebawah dengan melipat siku dan mebukanya sebnayk 10kali ulangan juga.


Langkah 2:Memsang Jarum pada Pen,mengikut langkah dibawah


menguji jarum bagi memastikan insulin keluar dengan baik.Langkah 3:Tetapkan Dos bagi insulin (Putarkan penekan pen ke dos yang ditetapkan)


Langkah 4:Cucuk Insulin di bahagian yang dibenarkan (perut/bahu/paha) mengikut arahan dibawah

Langkah 5:Buka Jarum dari Pen

INSULIN UNTUK GDM KETIKA HAMIL


hari nie jumpa Doktor..pn Doktor cakap"hayaaa manyak tinggi oooo..ini kena start amik insulin..then this wednesday repeat the BSP after take the insulin..." so doctor bagi ler slip untuk pergi amik insulin di farmasi, then ada kaunseling untuk cara menggunakannya by Farmasi Instructor..So meh mama stories sikit pasal insulin nie


Huma Pen - Ergo II - Pen Insulin
sejenis pen suntikan untuk pesakit diabetis yang memerlukan insulin sebagai satu kaedah rawatan. Mudah digunakan dan tidak menyakitkan.

Kompenannya ada tiga (3) iaitu pen, insulin dan jarum. Kesemuanya boleh didapati di klinik tapi jarumnya kena bayar 50 sen satu. Boleh guna maksimun 3 kali. Kalau lebih dia tumpul dan mungkin menyakitkan sikit kot.Mama dibekalkan 2 pen insulin satu dinamakan R(regular) dimana insulinnya berwarna jernih di cucuk 1/2jam sebelum sarapan,makan tengahari dan makan malam dan sati lagi Dilabel N(normal) dimana insulinnya lebih pekat kan perlukan teknik2 bagi mencairkannya sebelum digunakan dicucuk sebelum masuk tidur(symptom jika kita HYPO selepas amik this insulin seperti dahaga,mengigil dan pening..pesakit digalakan menyediakan sesuatu makanan atau minuman bergula disebelah katil bagi bersedia jika HYPO berlaku semasa sedang tidur cth 3sudu besar air gula/makanan ber kabohaidrat bagi menstabilkan parag gula kepada normal iaitu 4.-5.3mmol.
Botol insulin bersaiz 3ml dan jumlah dos bergantung kepada keperluan pesakit dan boleh diset pada pennya. Boleh disuntik dibahagian perut sekitar pusat, peha, bontot huhu... dan bahu . Masa bergantung kepada arahan DoktorBoleh didapati di setiap klinik kerajaan tapi atas arahan Doktor dan yang pastinya untuk pesakit diabetis dan ibu-ibu mengandung je.


sekarang nie tgh tunggu Ujian darah untuk HbAlc untuk confirmkan samada mama sudah ada kencing manis nie sebelum mengandung lagi atau selepas mengandung..hopefully sebelum nie normal lah.tunggu result lagi 1minggu


Nanti mama Postkan Instruction menggunakan HumaPen ErgoII(penat nak rehat Jap...)