CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, January 5, 2011

RAWATAN PAKAR O&G HOSPITAL UMUM SARAWAK

IUI untuk nak hamilKaedah rawatan secara IUI atau suntik benih suami yang telah diperoses dan dipilih benih2 terbaik, kedalam rahim isteri sedang ia subur iaitu ketika benih ovum menetas. Mudah dilakukan dan harganya berpatutan dan kebanyakkan pesakit mampu.
Kadar kejayaan 10-30% , dan ia boleh diulang 2-3 bulan sekali. Tiada had bilangan IUI.
Siapa patut jalani IUI
1.Mereka yg gagal hamil setelah 2 tahun kahwin, dan telah menjalani ujian xray HSG dan saluran fallopian keduanya terbuka atau salah satu terbuka.
2.Benih suami rendah hitungan dan rawatan dengan ubat hormon, vitamin, zinc, dan supplement lain masih tidak mendatangkan hasil kehamilan.Wanita yang sudah makan ubat subur masih tak hamil
3.Pesakit2 PCOS yang subur bila makan ubat subur tapi masih gagal hamil Sudah jalani pembedahan saperti D&C, Laparoscopy, dll tapi masih gagal hamilSemua ujian kesuburan normal tapi tak hamilMacam mana cara IUI dilakukanBila haid bermula, wanita akan mula makan pil subur dos tinggi Clomid 4 biji pada hari ke3 haid selama 5 hari. Telephon klinik untuk memaklum tentang ia akan jalani IUI bulan ini.Lepas haid ada hubungan seks dengan suami sehingga hari ke11. Datang klinik tanpa suami dulu untuk scan telor hari 14, 15 atau 16 bergantungan tempoh pusingan haid bulan sebelumnya- staf klinik akan beritahu.Jika telor telah ovulate IUI dibuat hari itu jika belum ovulation tunggu esok atau lusa.
Benih suami boleh di bawa dari rumah, tapi jangan lebih dar 2 jam.Benih suami akan diperoses dimakmal, ini mungkin makan masa 1-2 jam
Harga IUI RM 600-700.Insyaallah mohon doa dari Allah.

No comments:

Post a Comment